Tíz ok arra, hogy miért memorizáljunk hosszabb szakaszokat a Bibliából 

Eredeti cím: Ten Reasons to Memorize Big Chunks of the Bible
Írta: Jon Bloom
Fordította: Sipos Edina

Memorizálhatsz hosszabb szakaszokat, akár teljes könyveket is a Bibliából. Amennyiben nem azon kevesek közé tartozol, akik valamilyen agysérülést szenvedtek, stroke-ot kaptak, vagy fogyatékossággal élnek, valóban képes vagy rá. És jó is, ha gyakorlod ezt! De vajon miért?

1. Mert rossz a memóriánk 

Csak azt ne mondd, hogy azért nem tudsz igerészeket memorizálni, mert rossz a memóriád! Éppen ezért memorizálj! Nekem is rossz az emlékező képességem, talán az átlagosnál is rosszabb. Komolyan. Még azok nevét is el szoktam felejteni, akiket ismerek, és akikkel rendszeresen találkozom. A hibás, elégtelenül működő agyamat arra kell kényszerítenem, hogy a legfontosabb dolgokat a hosszútávú memóriámba helyezze át. Ez csak úgy lehetséges, ha egy ideig naponta ismételgetem (memorizálom) az információt. Meglepődnénk, hogy mi mindenre lenne képes a memóriánk, ha kialakítanánk egy egyszerű rendszert, és a cél érdekében némi erőfeszítést is tennénk. Öt újszövetségi könyvet tanultam már meg kívülről, most memorizálom a hatodikat. Mindezt pedig azért, mert rossz a memóriám. 

2. Mert táplálnunk kell az elménket

A Filippi 4,8 arra buzdít, hogy azon gondolkodjunk, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes. De hogyan tudjuk ezt megvalósítani, ha nem emlékszünk ezekre a dolgokra? Az általános bibliai gondolatok, még ha azok pozitívak is, nem sokat segítenek. Arra van szükségünk, hogy a memóriánkban tárolt, konkrét „drága és hatalmas” ígéretekből meríthessünk, amikor egyedül vagyunk és a csüggedéssel, a haraggal, a kéjvággyal vagy a félelemmel harcolunk. (2Péter 1,4). 

3. Mert a Biblia túlságosan is elérhető

Furcsa, hogy minél több mindenünk van valamiből, annál inkább figyelmen kívül hagyjuk a Bibliát. Ha ott van az asztalunkon, a tabletünkön, a telefonunkon és a számítógépünkön, elmélyedhetünk benne, szakaszokat olvashatunk belőle, és kulcsszavakat kereshetünk benne, amikor szükségünk van rá, de nem érezzük fontosnak, hogy valóban magunkévá tegyük. A memorizálás révén szembe szállhatunk ezzel a rossz tendenciával. 

4. Mert ott az Internet

Sajnos az Internet arra tanít bennünket, hogy ne olvassunk. Amikor információt keresünk, gyorsan átfutjuk a szöveget, de nem dolgozzuk fel, amit olvastunk. És nincs türelmünk az elmélyültebb olvasásra, amikor reflektálunk is az olvasottakra. Ha hosszabb szakaszokat memorizálunk a Szentírásból, az arra késztet bennünket, hogy gondolkodjunk el a szöveg jelentésén és a gyakorlati alkalmazásán. 

5. Mert nem ismered annyira jól a Bibliát, mint hinnéd

Beszélgettél-e már valaha úgy egy általad régóta ismert barátoddal, hogy a személyének teljesen új dimenziói nyíltak meg előtted, amitől hirtelen jobban megértetted őt és közelebb érezted magad hozzá? Ugyanilyen hatása lesz annak, ha hosszabb szakaszokat, akár teljes könyveket memorizálsz a Bibliából. A kedves bibliai barátok igazi bizalmasokká és tanácsadókká válnak majd.  

6. Mert Isten Igéje értékesebb lesz számodra 

Azok a dolgok válnak a legértékesebbé számunkra, amikbe a legtöbbet fektetjük. Ha minimális időt fektetsz a Szentírásba, ne számíts arra, hogy az értékessé válik a számodra. Ha azonban több száz órán át raktározod el Isten Igéjét a szívedben úgy, hogy Krisztus beszéde lakik benned gazdagon, akkor az életed központi részének értékes elemévé válik (Zsoltárok 119,11; Kolossé 3,16; 5Mózes 32,47). 

7. Mert többet látsz majd Isten dicsőségéből

Kevés következtetést vonhatunk le valakiről a cselekedete alapján.  Azáltal ismerhetjük meg igazán, amit mond. A hegyek és a mikróbák, a galaxisok és a kecskék – ezek mind-mind valami csodálatosat mondanak Istenről. De ahhoz, hogy igazán megismerjük Őt, hogy valóban lássuk a legdicsőségesebb dolgait, és álmélkodjunk ezeken, ahhoz arra kell figyelnünk, hogy mit mond magáról, mert Isten elsődlegesen az Ő Igéjén keresztül jelenti ki magát (1Sámuel 3,21). Az Ige memorizálása segít abban, hogy jobban figyeljünk Rá, és még többet érzékeljünk a dicsőségéből.  

8. Mert ez finomhangolja a hazugság-mérőnket

A világ állandóan hazudik neked. Az ördög a hazugság atyja (János 8,44), és a világ az ő hatalmában van (1János 5,19). A bűnös természeted is hazudik neked, és a hamis testvérek is. Minél jobban ismered Isten Igéjét, annál ügyesebben használod majd azt (2Timóteus 2,15). Minél inkább az elmédben él az Ő Igéje, annál pontosabban ismered majd fel az ördög hazugságát. Ha Isten Igéjéből sokat tartasz észben, az finomhangolja a hazugság-mérődet.   

9. Mert szenvedni fogsz

Szenvedés vár rád (vagy már tapasztalod is azt) – ettől összezavarodsz és irányt vesztesz. Ezekben az időszakokban nagyon hasznos, ha hosszabb igerészeket memorizáltál korábban. Nem csak azért, mert konkrét szövegekre emlékszel majd, hanem azért is, mert amikor ezek nem jutnak eszedbe a fájdalom vagy félelem miatt, tudni fogod, hogy hol keresd őket. Ha teljes könyveket megtanulsz kívülről, ezeket jól az agyadba vésed majd. Tudni fogod, hogy mely fejezetek és szakaszok vonatkoznak a szenvedésedre.    

10. Mert majd azok is szenvedésen fognak keresztül mennil, akik testvéreid a hitben

Ugyanez vonatkozik a szenvedő testvéreidre – az evangélium vigasztalást nyújt nekik, és tanácsolja őket. Ha nagy szakaszokat memorizálsz, az nemcsak neked segítség, hanem a mások iránti szeretet egyik formáját is bemutathatja azáltal, hogy hitvalló igazsággal tudod őket támogatni, amikor a leginkább szükségük van erre.

Hogyan memorizáljunk hosszú igeszakaszokat? 

Nézd át, olvasd el, mondd fel, ismételd!    

Egyszerre egy vagy két igeverset tanulj meg! John Piper és jómagam más testvérekkel együtt egy egyszerű, Andrew Davis által fejlesztett technikát alkalmazunk. Használjuk példaként a János 1,1-3-at! 

[1] Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt.  

[2] Ő kezdetben Istennél volt.

[3] Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött. 

  1. nap
  • Olvasd el a János 1,1-et 10-szer! (Úgy olvasd minden egyes alkalommal, hogy jól megragadjon benned!) 
  • Azután csukd be a Bibliádat, és mondd fel 10-szer (hangosan)!
  1. nap 
  • Idézd fel a János 1,1-et, majd mondd fel 10-szer kívülről! 
  • Olvasd el a János 1,2-t tízszer! 
  • Csukd be a Bibliádat és mondd fel 10-szer! 
  1. nap
  • Mondd fel a János 1,1-et egyszer, kívülről! 
  • Mondd fel a János 1,2-t tízszer, kívülről! 
  • Olvasd el a János 1,3-at tízszer! 
  • Csukd be a Bibliádat és mondd fel 10-szer!

 

És így tovább. Nézd át, olvasd el, mondd fel, ismételd! Ha egy igeverset kívülről elismételsz száz napon keresztül, akkor az az állandó, hosszútávú memóriádba kerül. Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan tartsd fenn ezt a szokást, Andrew Davis írt erről egy 30-oldalas könyvet (csak $0.99 a Kindle-ön). 

Képes vagy rá! Valóban képes vagy erre, és jó is, ha gyakorlod ezt. Hosszabb szakaszokat memorizálni a Szentírásból nem olyan nehéz, mint gondolnád, és életed egyik legjobb befektetésének bizonyulhat a fent felsorolt tízoknál fogva, sőt még azon felül is. Nem fogod megbánni. 

Jon Bloom (@Bloom_Jon) a DesiringGod tanítója és társalapítója. Négy könyv, többek között a Not by Sight (Nem látásban) szerzője. Legújabb műve a True to His Word (Igéjéhez hűen). Feleségével öt gyermekük van, és Minneapolis-Saint Paul körzetében élnek.